Activiteiten in Barendrecht


Totaaloverzicht van alle activiteiten

12 maart 2020 | Toneelstuk "De Aanslag"

Op donderdag 12 maart is het toneelstuk De Aanslag in het kader van 75 jaar vrijheid in Theater het Kruispunt te zien. De veelgeprezen toneelbewerking van Harry Mulisch’ bestseller is terug in de theaters! En eigenlijk is daar maar één reden voor: dit indringende en spannende stuk is een must-see. Zeker in het jaar dat Nederland 75 jaar bevrijding viert en stilstaat bij het overlijden van grootmeester Mulisch, tien jaar geleden.

Lees meer »

april-mei 2020 | Workshops Spoken Word

Spoken Word komt voort uit enerzijds de hiphop cultuur (rappen) en anderzijds de literatuur (poëzie). Het is een vorm die vooral onder jongeren en jongvolwassenen steeds populairder wordt. in de workshops, georganiseerd door de bibliotheek en geleid door een professional uit de Spoken Word scene, leren jongeren hun ideeën vorm te geven in woorden, hun teksten te verbeteren en deze voor te dragen. Het thema is 'de betekenis van vrijheid'. Na 4 workshops in de bibliotheek treden de deelnemers op of rond 5 mei op, op een openbaar podium in Barendrecht.

Lees meer »

mei 2020 | Wandel- en fietsroute

De Historische Vereniging organiseert in samenwerking met Keep them Rolling een wandel- en fietsroute door Barendrecht die voert langs belangrijke punten met betrekking tot de oorlog en de bevrijding in Barendrecht. Door middel van het scannen van QR-codes bij deze plaatsen kunnen de wandelaars en fietsers op hun mobiele telefoon of tablet de historische informatie bekijken die hoort bij de betreffende punten.

Lees meer »

4 mei 2020 | Herdenkingen

Maandag 4 mei worden in Barendrecht de slachtoffers herdacht van de 2e Wereldoorlog en allen die hun leven gaven voor de vrijheid. Op deze dag zal bij verschillende monumenten in Barendrecht worden stil gestaan.

Lees meer »

5 mei 2020 | Bevrijdingsontbijt met muziek (Dorpskern)

De vrijheid vieren met een gezamenlijk ontbijt. Stichting Sedob organiseert een bevrijdingsontbijt voor maximaal 100 personen én een swingend optreden van Swing the Mood (geheel in stijl en met repertoire van de Andrew Sisters, dus het gevoel van de jaren '40) rondom de Dorpskerk in het oude centrum van Barendrecht.

Lees meer »

5 mei 2020 | Concert Harmonievereniging

Harmonievereniging Barendrecht zorgt voor de muzikale omlijsting van verschillende evenementen in het kader van 75 jaar vrijheid. Het Harmonie Orkest zal op 5 mei een optreden in de Dorpskerk verzorgen, aansluitend aan het ontbijt in de Dorpskerk. Aanvang 10.30 uur. 

Lees meer »

Historische films

De Barendrechtse amateurfilmer Bas Romeijn heeft een aantal unieke historische films over de bevrijdingsperiode. Het zijn stuk voor stuk reportages die een goed beeld geven van de bevrijdingstijd in Rotterdam. Het gaat dus niet om algemene beelden van de bevrijding, maar om beelden van heel dichtbij. Aangezien een groot deel van de Barendrechtse bevolking haar wortels heeft in Rotterdam, zal dat voor de huidige Barendrechters zeker herkenbaar zijn en ook zeer leerzaam voor de jongere generaties.

Lees meer »

Veteranen in de klas

Veteranen vertellen aan jongeren op school hun ervaringen als militair en spreken met de kinderen over vrijheid. Dit gebeurt op diverse Barendrechtse scholen.

Lees meer »