76 jaar bevrijding in Barendrecht: organisaties

Hoewel er ook dit jaar door de coronamaatregelen nauwelijks activiteiten kunnen worden georganiseerd, hebben we op deze pagina informatie (inclusief contactgegevens) opgenomen van de verschillende verenigingen en organisaties die vorig jaar al betrokken zijn geweest bij het plannen van activiteiten toen 75 jaar vrijheid gevierd zou worden. U kunt contact opnemen met de beheerders van deze website via e-mail: 


De Stichting Barendrecht Viert Vrijheid is opgericht om de activiteiten in Barendrecht rond de viering van 75 jaar Bevrijding in 2020 te ondersteunen. Dat is gebeurd door het verwerven en beheren van het benodigde budget en door te coördineren tussen de diverse activiteiten. Daarnaast besteedde de stichting regelmatig publicitaire aandacht aan het programma dat op stapel stond. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door burgemeester Jan van Belzen, Willem Bogaard (secretaris/penningmeester) en Alfred Kool (voorzitter). Doordat vorig jaar alle festiviteiten zijn geannuleerd en ook in 2021 vooralsnog geen grote festiviteiten gepland staan, speelt de stichting momenteel geen nadrukkelijke rol.

Contact: willembogaard7@gmail.com.


De lokale omroep Exxact Barendrecht zou in het kader van 75 jaar vrijheid vorig jaar voorzien in diverse radio-uitzendingen, interviews, reportages en podcasts. Hierin zou ruimschoots aandacht zijn voor historische verhalen en voor alle geplande  activiteiten rondom de viering van 75 jaar bevrijding in Barendrecht. Tijdens festiviteiten zou live verslag worden gedaan. In de bevrijdingsweek zou de programmering volledig in het teken staan van 75 jaar bevrijding in Barendrecht. Door het annuleren van alle festiviteiten kon dit niet doorgaan. Wel is de dodenherdenking op 4 mei  bij de Dorpskerk volledig live uitgezonden op radio, internet en  televisie. In 2021 zal de omroep opnieuw live verslag doen van de herdenking op 4 mei.

Ook de website (en hashtag) BarendrechtVrij is een initiatief van Exxact Barendrecht. Contactpersoon: Ed Verhage. E-mail: ed.verhage@exxact.nl


De gemeente Barendrecht heeft vorig jaar een faciliterende, coördinerende en verbindende rol gespeeld met betrekking tot de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid in Barendrecht. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de Stichting Barendrecht Viert Vrijheid. De organisatie van de activiteiten was in handen van de verschillende initiatiefnemers. Er zijn overleggen georganiseerd tussen medewerkers van de gemeente, de burgemeester en de initiatiefnemers. Contact: evenementenloket@barendrecht.nl


Stichting Evenementen Dorpskern Barendrecht (Sedob) organiseert jaarlijks diverse evenementen in het oude centrum van Barendrecht, zoals het Zomerfeest en het Winterfeest. In het kader van 75 jaar vrijheid zouden vorig jaar op 5 mei bijzondere aanvullende activiteiten worden georganiseerd, zoals een bevrijdingsontbijt en een optreden in jaren '40-stijl nabij de Dorpskerk. Dit is afgelast.

Klik hier voor de website van Sedob. Email: pr@sedob.nl


Harmonievereniging Barendrecht zou in 2020 zorgen voor de muzikale omlijsting van verschillende evenementen in het kader van 75 jaar vrijheid, zoals een ochtendconcert in de Dorpskerk op 5 mei. Dit is afgelast.

Contactpersoon: Maria Prooi (secretaris/leerlingencoach Harmonievereniging Barendrecht), telefoonnummer: 06 42412638. E-mail: mprooi@chello.nl.


Informatie over de activiteiten van de Historische Vereniging Barendrecht.

De geplande activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding in 2020 zijn afgelast.


In maart/april 2020 nodigde KunstCreatief Barendrecht voor de cursus Strip & Games tekenen van docent-kunstenaar Joeri van den Anker een veteraan uit die een persoonlijk verhaal uit de oorlog zou komen vertellen. Na zijn verhaal konden de kinderen en de jeugd van de cursus Strip & Games tekenen zijn verhaal in een verkort stripverhaal weergeven. Zijn meegenomen foto's en attributen zouden de details weergeven die nodig zijn voor een realistische tekening. De tekeningen zouden worden geëxposeerd.


Op 5 mei 2020 zou CultuurLocaal in De Baerne Zaal een bevrijdingsontbijt organiseren. Er is een eerste contact gelegd met de Historische Vereniging om foto's op te hangen in de Zaal. Het Baernekoor zou voor passende muziek zorgen en daarnaast was er ruimte voor persoonlijke verhalen.


Vereniging  Keep Them Rolling organiseert in samenwerking met de Historische vereniging Barendrecht op 2,3 en 4 Mei Rondleidingen op het kampement achter het gebouw van de Historische Vereniging. Op 4 Mei begeleiden zijn de herdenkingen in Barendrecht en Smitshoek en op 5 Mei rijden ze een tour door de omgeving langs interessante punten  die iets met de tweede wereldoorlog in Barendrecht te doen hebben. De tour is reeds in April te downloaden in een fiets en auto uitvoering.


Stedenband Barendrecht-Louny (Duitsland en Tsjechië)

Na de indrukwekkende reis van 6 jaar geleden zou vorig jaar nog een keer bezoek worden gebracht aan een aantal beroemde plaatsen, die te maken hebben met oorlog en vrijheid. De plaatsen die bezocht zouden worden zijn: Dresden in Duitsland en Theresienstadt, Louny, Lidice en Praag in Tsjechië. 
Zie de website www.stedenbandbarendrecht.nl voor meer informatie.


De Barendrechtse filmmaker Bas Romeijn heeft een videoblog en filmarchief met 'retrofilms' uit de regio Barendrecht en Rotterdam. Bas Romeijn is een amateurfilmer. Door oude filmopnamen te restaureren en te voorzien van aanvullende nieuwe opnamen en commentaar worden ze weer begrijpelijk. Er ontstaan zo filmpjes die oude tijden laten herleven. Ook uw oude opnamen kunnen hiervoor in aanmerking komen. Klik hier voor de Facebookpagina.


Het Kruispunt is een bruisende en inspirerende ontmoetingsplek voor alle inwoners van Barendrecht. Met het theater, de bibliotheek, de lokale omroep, restaurant Spruit en het Barendrechts Dagblad is er altijd iets te doen voor jong en oud. 

In het kader van 76 jaar vrijheid worden in Het Kruispunt in 2021 enkele activiteiten georganiseerd door de samenwerkende instanties, zoals lezingen. Er is veel aandacht voor 76 jaar vrijheid op de lokale omroep Exxact Barendrecht.

Website met alle contactinformatie: www.hetkruispunt.nl 


Stichting 4 mei Herdenking Barendrecht


Contactformulier website Barendrecht 76 jaar vrij

Via dit contactformulier kunt u direct informatie sturen naar de beheerders van deze website: