75 jaar bevrijding in Barendrecht: deelnemende organisaties

Er worden diverse activiteiten georganiseerd door verschillende verenigingen en organisaties. Op deze pagina staat informatie over de organisaties, inclusief contactgegevens. U kunt contact opnemen met de beheerders van deze website via e-mail: 


De Stichting Barendrecht Viert Vrijheid is opgericht om de activiteiten in Barendrecht rond de viering van 75 jaar Bevrijding te ondersteunen. Dat gebeurt door het verwerven en beheren van het benodigde budget en door te coördineren tussen de diverse activiteiten. Daarnaast besteedt de stichting regelmatig publicitaire aandacht aan het programma dat op stapel staat. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door burgemeester Jan van Belzen, Willem Bogaard (secretaris/penningmeester) en Alfred Kool (voorzitter). Voor contact, stuur een mail naar: willembogaard7@gmail.com.


De lokale omroep Exxact Barendrecht zal voorzien in diverse radio-uitzendingen, interviews, reportages en podcasts. Hierin is aandacht voor historische verhalen en voor activiteiten rondom de viering van 75 jaar bevrijding. Tijdens festiviteiten wordt live verslag gedaan. In de bevrijdingsweek staat de programmering in het teken van 75 jaar bevrijding in Barendrecht. Ook de website (en hashtag) BarendrechtVrij is een initiatief van Exxact Barendrecht. Contactpersonen: Sebastiaan van Mill en Ed Verhage. E-mail: ed.verhage@exxact.nl


De gemeente Barendrecht heeft een faciliterende, coördinerende en verbindende rol met betrekking tot de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid in Barendrecht. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de Stichting Barendrecht Viert Vrijheid. De organisatie van de activiteiten is in handen van de verschillende initiatiefnemers. Op reguliere basis zijn er overleggen tussen medewerkers van de gemeente, de burgemeester en de initiatiefnemers. Wilt u contact met de gemeente inzake het jubileum, dan kunt u een e-mail sturen naar evenementenloket@barendrecht.nl


Stichting Evenementen Dorpskern Barendrecht (Sedob) organiseert jaarlijks diverse evenementen in het oude centrum van Barendrecht, zoals het Zomerfeest en het Winterfeest. In het kader van 75 jaar vrijheid worden dit jaar op 5 mei bijzondere aanvullende activiteiten georganiseerd, zoals een bevrijdingsontbijt en een optreden in jaren '40-stijl nabij de Dorpskerk.

Klik hier voor de website van Sedob. Email: pr@sedob.nl


Harmonievereniging Barendrecht zorgt voor de muzikale omlijsting van verschillende evenementen in het kader van 75 jaar vrijheid, zoals een ochtendconcert in de Dorpskerk op 5 mei.

Contactpersoon: Maria Prooi (secretaris/leerlingencoach Harmonievereniging Barendrecht), telefoonnummer: 06 42412638. E-mail: mprooi@chello.nl.


Informatie over de activiteiten van de Historische Vereniging Barendrecht.


In maart/april 2020 nodigen wij in de KCB-cursus Strip & Games tekenen van docent-kunstenaar Joeri van den Anker een veteraan uit die een persoonlijk verhaal uit de oorlog komt vertellen. Na zijn verhaal kunnen de kinderen en de jeugd van de cursus Strip & Games tekenen zijn verhaal in een verkort stripverhaal weergeven. Zijn meegenomen foto's en attributen zullen de details weergeven die nodig zijn voor een realistische tekening.

Zodra de striptekeningen klaar zijn zullen we deze tekeningen exposeren in De Baerne en deze komen ook op onze website.


Op 5 mei 2020 zal CultuurLocaal in De Baerne Zaal een bevrijdingsontbijt organiseren. Er is een eerste contact gelegd met de Historische Vereniging om foto's op te hangen in de Zaal. Het Baernekoor zal voor passende muziek zorgen en daarnaast is er ruimte voor persoonlijke verhalen.


Vereniging  Keep Them Rolling organiseert in samenwerking met de Historische vereniging Barendrecht op 2,3 en 4 Mei Rondleidingen op het kampement achter het gebouw van de Historische Vereniging. Op 4 Mei begeleiden zijn de herdenkingen in Barendrecht en Smitshoek en op 5 Mei rijden ze een tour door de omgeving langs interessante punten  die iets met de tweede wereldoorlog in Barendrecht te doen hebben. De tour is reeds in April te downloaden in een fiets en auto uitvoering.


Stedenband Barendrecht-Louny organiseert met ondersteuning van het Vier5mei Comité opnieuw een Paas-busreis naar Duitsland en Tsjechië.

Na de indrukwekkende reis van 5 jaar geleden zal nog een keer bezoek worden gebracht aan een aantal beroemde plaatsen, die te maken hebben met oorlog en vrijheid. De plaatsen die deze keer bezocht worden zijn: Dresden in Duitsland en Theresienstadt, Louny, Lidice en Praag in Tsjechië. De reis zal plaatsvinden van 10 tot en met 13 april 2020 (Inschrijving sluit op 15 december 2019).
Zie de website www.stedenbandbarendrecht.nl voor meer informatie.


De Barendrechtse filmmaker Bas Romeijn heeft een videoblog en filmarchief met 'retrofilms' uit de regio Barendrecht en Rotterdam. Bas Romeijn is een amateurfilmer. Door oude filmopnamen te restaureren en te voorzien van aanvullende nieuwe opnamen en commentaar worden ze weer begrijpelijk. Er ontstaan zo filmpjes die oude tijden laten herleven. Ook uw oude opnamen kunnen hiervoor in aanmerking komen. Klik hier voor de Facebookpagina.


Het Kruispunt is een bruisende en inspirerende ontmoetingsplek voor alle inwoners van Barendrecht. Met het theater, de bibliotheek, de lokale omroep, restaurant Spruit en het Barendrechts Dagblad is er altijd iets te doen voor jong en oud. 

In het kader van 75 jaar vrijheid worden in Het Kruispunt diverse activiteiten georganiseerd door de samenwerkende instanties. Zoals lezingen, film- en theatervoorstellingen en veel aandacht voor 75 jaar vrijheid op de lokale omroep Exxact Barendrecht.

Website met alle contactinformatie: www.hetkruispunt.nl 


Stichting 4 mei Herdenking Barendrecht


Contactformulier website Barendrecht 75 jaar vrij

Via dit contactformulier kunt u direct informatie sturen naar de beheerders van deze website: