Radioreportages bevrijdingsdagen Rotterdam

Binnen het onderdeel van de Binnenlandse Strijdkrachten, de LKP, had een aantal mensen, al een paar jaar vóór de bevrijding, in het geheim een radiozender en opnameapparatuur gebouwd. Wat de aanleiding hiervoor was is niet duidelijk, maar in de dagen na de bevrijding werkte deze zogenaamde “Reportagedienst” compleet met een reportagewagen als een apart Rotterdams radiostation. De opgenomen reportages werden daarna uitgezonden op 301 meter van de middengolf.

Een podcast met uniek materiaal. Door Bas Romeijn en John Brosens (lokale omroep Exxact Barendrecht).

Bas Romeijn kwam een paar jaar geleden een fragment van een radioreportage tegen op een zeer oude website. Hij vermoedde dat het een opname was voor Radio Herrijzend Nederland en verwerkte dit in het geluidsspoor van zijn film “Rotterdam 1945, De bevrijding”. Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding ging hij op zoek naar meer. Bas ontdekte toen een serie van vrijwel onbekende opnames in het Stadsarchief Rotterdam. Na het beluisteren bleek dat deze Reportagedienst onderdeel was van een heel apart Rotterdams radiostation en op een eigen frequentie uitzond. Hij heeft nu alle opnamen verwerkt in een interessante podcast over die historische Meidagen in Rotterdam.  

Als de Canadezen op 8 mei in Rotterdam arriveren, is die “Reportagedienst”, met als reporter de technicus Koos Groenveld, present op de Coolsingel, om al improviserend verslag te doen van de aankomst van de Canadezen.  Daarna maken ze `s avonds opnamen in Noord van de zingende en hossende mensen in de straten.

 

Vuurgevecht

Een interessant onderdeel is een interview met verzetslieden van de KP, die in het geheim van bestelauto`s gevechtswagens hadden gemaakt door er staalplaten op te lassen en te bewapenen met een Bren-machinegeweer. Op zondag 6 mei had de groep opdracht om zich daarmee op te stellen op de Beukelsweg, maar toen ze de wagens nog aan het laden waren kwam er een Duitse patrouille die, ondanks de capitulatie, het vuur op hen openden. Door hun tegenvuur gaven de Duitsers zich over. ”We hadden een paar oud mariniers achter de Bren staan, dus de muziek was gauw afgelopen” zo vertelde men. Eén van de mannen van de KP raakte gewond aan zijn been en hun “pantserwagens” hadden kogelgaten.

 

Ook is er onder meer een verslag bij het beschadigde kantoor van de Sicherheitsdienst aan de Heemraadsingel, waar Koos Groeneveld een praatje maakte met twee Rotterdammers die uit Duitsland gevlucht waren en het laatste stukje met de Canadezen waren meegekomen, waarvoor zij onderweg richtingborden schilderden. Op 12 mei maakte de Reportagedienst van de Binnenlandse Strijdkrachten een verslag van een defilé op de Coolsingel van een groot aantal organisaties uit de bevolking. En op het Afrikaanderplein horen we koorzang en een toespraak van burgemeester Oud. Kortom, het is zowel een interessant stukje oorlogsgeschiedenis als radiohistorie dat nu voor iedereen te beluisteren is!

Beluister hier de podcast:

Reactie plaatsen

Reacties

Aad van der Struijs
4 jaar geleden

Bas, volgens mij was de naam van Koos echt GroenEveld.
Spijtig dat je niets zegt waar de door jou 'gevonden' geluidsfragmenten vandaan komen.
O ja, het is mij niet gelukt de door mij in 1990 uitgegeven geluidscassette, waar de 'Groeneveld-opnamen' deel uitmaken. te digitaliseren. Als het goed is liggen de Groeneveld-geluidsbanden nog in het Stadsarchief. Opnamesnelheid 38 cm/sec. Van de oorspronkelijke grammofoonplaten is zelfs het glas niet meer over. ;-)

Aad van der Struijs
4 jaar geleden

Het uitgavejaar van de geluidscassette was 1988; alweer 22 jaar geleden.

Aad van derStruijs
4 jaar geleden

Het verschijningsjaar van de geluidscassette was 1988.