Radio Oranje in oorlogstijd

Radio Oranje was een radioprogramma dat als regeringszender vanuit Londen uitzond. Men wilde daarmee de luisteraars in Nederland een hart onder de riem steken en in informeren. Een aantal fragmenten van die programma`s zijn bewaard gebleven en door Bas Romeijn verzameld en verwerkt tot een leuk en interessante podcast, gepresenteerd door John Brosens (lokale omroep Exxact Barendrecht).

Deze podcast van 49 minuten geeft een mooi overzicht van de gevarieerde inhoud van de uitzendingen van Radio Oranje. We horen  in de eerste uitzending van 28 juli 1940, Koningin Wilhelmina. Daarna is een groot aantal liedjes van het cabaret “De Watergeus” opgenomen, waarin zangeres Jetty Pearl en haar vader een grote rol speelde. 

Ook is een bericht te horen over het in handen vallen van de Amerikaanse troepen van de brug bij Nijmegen. Daarnaast is er aandacht voor de codeberichten die uitgezonden werden voor de verzetsstrijders en een bericht waarin de bevrijde provincies worden bijgepraat over de honger in het nog bezette West-Nederland. Tenslotte horen we op 5 mei 1945 Prins Bernhard, die als commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten zijn manschappen toespreekt.

Beluister hier de podcast:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.