4 mei 2020 | Herdenkingen

Voorzitter van Stichting 4 mei herdenking Barendrecht René Toonen heeft op 17 maart in een uitzending van de lokale omroep Exxact Barendrecht bekendgemaakt dat de activiteiten rondom de dodenherdenking in Barendrecht dit jaar worden afgelast.

De herdenking zal wel doorgaan, maar in welke vorm is nog niet duidelijk. De lokale omroep zal zich tot het uiterste inspannen deze herdenking bij de Barendrechters thuis te brengen in geluid en waar mogelijk ook in beeld.


Oorspronkelijke tekst en herdenkingsprogramma:

LET OP: ONDERSTAANDE IS NIET MEER VAN TOEPASSING

Maandag 4 mei worden in Barendrecht de slachtoffers herdacht van de 2e Wereldoorlog en allen die hun leven gaven voor de vrijheid. Op deze dag zal bij verschillende monumenten in Barendrecht worden stil gestaan.

Zo zullen burgemeester Van Belzen en kinderburgemeester Maas van der Graaf, samen met de leden van de Stichting 4 mei Herdenking Barendrecht, bloemen leggen bij alle monumenten.

In het jubileumjaar 2020, 75 jaar vrijheid, zal “Keep them Rolling” medewerking verlenen aan een tocht langs de monumenten in Barendrecht. Zij zullen de burgemeester in een passend voertuig verplaatsen en zullen ook namens “Keep them Rolling” bloemen leggen.


Het schema van herdenkingsactiviteiten op 4 mei ziet er als volgt uit:

10:00 uur Oorlogsgraven Begraafplaats aan de Scheldestraat.

Op deze begraafplaats wordt verzameld bij het graf van Jack Dawson Green. Naast dit graf bevinden zich de graven van twee Barendrechtse oorlogsslachtoffers: Marius v.d. Merwe en Jacob Nederveen. Bij de graven zijn een delegatie van het 603e squadron van de RAF en vertegenwoordigers en kinderen van de Rehobothschool aanwezig.

Omstreeks 10:30 uur Gedenkplaquette op Station Barendrecht, perron 1.

Omstreeks 10:50 uur Gedenksteen Smitshoek aan de Bakkersdijk.

Omstreeks 11:00 uur Monument 3e Grensbataljon bij de voormalige Barendrechtse brug.

Een vertegenwoordiging van de Stichting 4 mei Herdenking Barendrecht zal ’s middags de herdenking bijwonen bij het monument voor Jack Dawson Green aan de Boonsweg, Blaaksedijk in Heinenoord.

 

Op de avond van 4 mei 2020 vindt de jaarlijkse dodenherdenking in de Dorpsstraat van Barendrecht plaats. De herdenking in de Dorpskerk start om 19.00 uur. Aansluitend vindt de kranslegging met twee minuten stilte plaats bij het verzetsmonument op het Doormanplein.

 

Om 19.00 uur start de herdenking in de Dorpskerk. Iedereen is daar van harte welkom. Tijdens de herdenking zijn er toespraken van burgemeester Van Belzen en de heer Johan Dam. Er zijn muzikale bijdragen van Johan Sonneveld (orgel) en de Big Band Barendrecht o.l.v. Michiel de Boer. Dit jaar zal de aandacht uit gaan naar de namen van hen die vielen voor de vrijheid, namen die vermeld staan op de monumenten. Deze namen zullen door kinderburgemeester Maas van der Graaf en Ninette Neuteboon genoemd worden tijdens de herdenking. Tevens zal Ninette Neuteboom een gedicht voordragen.

Om 19:50 uur gaan de aanwezigen naar het verzetsmonument op het Doormanplein waar om 20:00 uur, na het signaal taptoe door trompettist Marcel Schoonen, twee minuten stilte in acht wordt genomen.

Na het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus worden er kransen en bloemen gelegd door het gemeentebestuur van Barendrecht, verschillende vertegenwoordigers van de Landmacht, Luchtmacht, Koninklijke Marine, vertegenwoordigers uit Amerika, Australië en het Verenigd Koninkrijk, nabestaanden van de omgekomen vliegenier Jack Dawson Green en kinderen van de Rehobothschool. Ook de Stichting 4 mei herdenking Barendrecht en Oranjevereniging Juliana zullen bloemen leggen. Bij het monument zal Harmonievereniging Barendrecht o.l.v. dirigent Johan Noothout passende muziek spelen. Hierna is er gelegenheid voor iedereen om langs het monument te lopen en eventueel bloemen te leggen.

 

Stichting 4 mei herdenking Barendrecht staat voor een respectvolle herdenking waar zij ook graag de jongeren van Barendrecht bij willen betrekken. Al vele jaren wordt de herdenking in de Dorpskerk en op het Doormanplein druk bezocht, dit is het bewijs dat menige inwoner zich bij dit gedachtegoed aansluit. In overleg met verschillende basis- en middelbare scholen in Barendrecht is begonnen met het project “Veteraan in de Klas”. Veteranen vertellen over hun ervaringen en vooral waarom het belangrijk is om te blijven herdenken.

 

De Nationale Stichting 4-5 mei kiest ieder jaar een thema. Het thema van de 4 meiherdenking en viering van 75 jaar vrijheid is “Verhalen om nooit te vergeten”. Organisatie in Barendrecht: Stichting 4 mei herdenking Barendrecht.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.